Over Infosessie Landschapsvorming, hydrologie en natuurwaarden

Infosessie Landschapsvorming, hydrologie en natuurwaarden

Het natuurgebied Vaarttaluds/Orveytbos in Zwevegem is een uniek terrein dat gevormd werd door de overblijfselen van zowel aangesneden als aangevulde Ieperiaanse klei uit het Tertiair tijdperk (KoMo). Ongeveer 170 jaar geleden ontstond dit gebied door de aanleg van het kanaal Bossuit-Kortrijk, dat destijds de waterscheiding tussen de Leie en het Scheldebekken ondergronds verbond. Zo'n 50 jaar geleden werd het kanaal volledig uitgegraven om het aan te passen aan de nieuwe normen.

Dit terrein biedt een interessante blik op hoe het grondwatersysteem reageert op het uitgraven van hellingen in een heterogene kleilaag. Dit manifesteert zich in variaties van (kalkminnende) plantengemeenschappen die specifiek zijn voor het gebied. Daarnaast is er een duidelijk voorbeeld van successie-vegetatie en natuurinrichting op een aangevuld kleimassief. Tot slot worden de mogelijke invloeden van externe factoren op dit waardevolle Habitatrichtlijngebied bekeken.

Deze opleiding, gepresenteerd door ecohydroloog Dirk Libbrecht, heeft een duur van ongeveer 3 uur en richt zich voornamelijk op de vakgebieden bodem, water en biodiversiteit. Deelnemers, met een focus op MER-coördinatie en MER-deskundigheid in landschap, bodem, water, en biodiversiteit, ontvangen na deelname een attest voor permanente vorming (3u).

De bijeenkomst begint om 13u30 op het volgende adres: Parking Sint-Pietersbrugje, Kraaibosstraat, Zwevegem. Het is raadzaam om waterdicht schoeisel te dragen voor deze buitenopleiding. VMx zorgt voor drankjes en tussendoortjes tijdens de excursie.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Leden € 200,00
Niet-leden € 300,00

Deelnameprijzen excl. btw

Deze opleiding wordt georganiseerd door 2Mpact voor VMx vzw. Voor deze opleiding kan je gebruik maken van 20 tot 30% subsidie op de deelnameprijs in functie van jouw specifieke bedrijfssituatie via de kmo-portefeuille. Op de online registratiemodule van de kmo-portefeuille geef je de deelnameprijs in. De KMO-portefeuille wordt het best aangevraagd na ontvangst van de factuur. Je vindt hier de algemene voorwaarden en privacy policy en meer informatie over de KMO-portefeuille terug. 

Organisatie verzorgd door 2Mpact, erkend dienstverlener KMO-portefeuille DV.O207084

Als je gebruik maakt van een PO-nummer moet dit gericht zijn aan:
2Mpact nv
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
BE 0472 134 137