Veelgestelde vragen

Sommige vragen worden ons vaak gesteld. Daarom hebben we die samen met het antwoord hieronder opgelijst. Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Contacteer ons en je wordt snel geholpen.

Algemeen

Hoe word ik milieucoördinator?

Kort samengevat: hiervoor dien je een getuigschrift milieucoördinator A of B te behalen en master- of bachelorsdiploma te hebben. Hier wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je precies milieucoördinator wordt.

Hier vind je een lijst met alle opleidingsinstellingen in Vlaanderen waar je de opleiding tot milieucoördinator kan volgen.

Hoe schrijf ik me in voor de ledennieuwsbrief?

Als lid van VMx ontvang je automatisch de ledennieuwsbrief. Niet-leden ontvangen onze netwerknieuwsbrief. Inschrijven kan via deze link.

Zijn milieucoördinatoren, MER-deskundigen en MER-coördinatoren verplicht om bijscholing te volgen?

Elke actieve milieucoördinator, MER-deskundige en MER-coördinator is verplicht is om zich bij te scholen. Een milieucoördinator moet 30 uur bijscholing volgen per jaar en een MER-deskundige en MER-coördinator 8 uur (per discipline).  Wat hiervoor precies in aanmerking komt vind je hier terug.

Alle activiteiten die door VMx georganiseerd worden, komen in aanmerking voor deze verplichte bijscholing. Na deelname aan een VMx-opleiding ontvang je digitaal een attest. Dit attest kadert in de wettelijke bijscholing.

Hoe vraag ik korting aan via de kmo-portefeuille?

Een aantal opleidingen zijn gratis inbegrepen in je lidmaatschap en een aantal opleidingen zijn betalend. Hiervoor doet VMx beroep op 2Mpact. Nadat je van 2Mpact je factuur hebt ontvangen, kan je je aanvraag indienen. Deze aanvraag dien je in via www.vlaio.be. Ons erkenningsnummer is DV.O207084. Je kan je aanvraag indienen tot en met 2 weken na de start van de opleiding of activiteit. Het bedrag dat je kan aanvragen staat bij de opleidingen.

Waar kan ik jullie privacy policy lezen?

Onze privacy policy kan je hier lezen. Je vindt dit ook terug helemaal onderaan onze website.

Waar vind ik meer info over jullie verzekering?

VMx biedt haar leden een gunstige en vereenvoudigde verzekeringspolis aan. De verzekering is afgesloten bij verzekeringsmakelaar Goup Casier Risk & Insurance via de verzekeringsmaatschappij Fidea en CNA. De tarieven en bijkomende info kan je aanvragen bij Pascale De Bosscher via p.de.bosscher@casier.be.

Lidmaatschap

Wie kan lid worden van VMx?

Een lidmaatschap is nuttig voor iedereen die beroepsmatig in aanraking komt met milieu(wetgeving). Dit kan gaan van interne en externe milieucoördinatoren, medewerkers van een milieudienst van een bedrijf, mobiliteitsambtenaren tot milieudocenten, milieuadvocaten, van MER-deskundigen, MER-coördinatoren tot sloop-, asbest-, geluids- en mobiliteitsdeskundigen.

Hoe word ik lid van VMx?

Je kan lid worden door je lidmaatschap hier aan te vragen. Nadat je dit hebt gedaan ontvang je een mail met een betaalverzoek. Wanneer je hebt betaald, ontvang je een factuur voor voldaan. Wanneer je werkt met bestelbonnummers ontvang je meteen een factuur.

Vanaf het moment dat wij de betaling ontvangen wordt jouw account op de website geactiveerd en vanaf dan kan je genieten van de ledenvoordelen.

Wat zijn de voordelen van een VMx-lidmaatschap?

Als je lid wordt van VMx kan je genieten van heel wat voordelen. Je kan de ledenvoordelen hier bekijken.

Hoe kan ik mijn lidmaatschap verlengen?

Wanneer het jaar bijna om is, ontvang je opnieuw een betaalverzoek of factuur. Na betaling hiervan is je lidmaatschap verlengd voor de periode van één jaar.

Een lidmaatschap bij VMx volgt niet het kalenderjaar, maar start op de dag van de aanvraag en loopt vanaf dan één jaar.

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

Wij hopen natuurlijk dat je lid blijft van VMx. Maar wanneer je besluit vast staat, zet je dat op mail naar info@vmx.be met de reden erbij van je opzegging. Hierdoor kunnen wij ons aanbod en onze dienstverlening verder verbeteren.

Kan ik lid worden van VMx als firma/bedrijf/organisatie?

Het lidmaatschap is persoonlijk. Wel kan je als bedrijf een groepslidmaatschap afsluiten.

Wat als ik verander van werkgever?

Laat ons via mail weten wie jou opvolgt binnen het bedrijf, dan wordt je lidmaatschap op je opvolger overgezet. Wanneer je tewerkgesteld bent bij jouw nieuwe werkgever kan je een nieuw lidmaatschap aanvragen via ons formulier.

Waar kan ik mijn persoonlijke of bedrijfsgegevens aanpassen?

Je kan je gegevens aanpassen als je ingelogd bent op je account op de VMx-website. Lukt het niet? Geef ons een seintje en we helpen je op weg.

Hoe kan ik op mijn VMx- account inloggen?

Je kan inloggen op de homepagina van onze website. Klik rechtsboven op inloggen. Je kan inloggen met jouw mailadres en je persoonlijk wachtwoord. 

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Je kan onder het inlogveld klikken op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een mail op het e-mailadres waarop je account geregistreerd staat. Je kan daarna zelf een nieuw wachtwoord instellen. Je kan hiervoor een mailtje sturen naar info@vmx.be.

Opleidingen

Hoe kan ik mijn deelname aan een opleiding annuleren?

Alle info hierover vind je terug in onze algemene voorwaarden.

Hoe kan ik mee de inhoud, de locatie, ... van de VMx-activiteiten bepalen?

Je kan al je suggesties mailen naar sylvie@vmx.be. We houden met alle suggesties rekening bij de opmaak van onze opleidingskalender.

Kan mijn collega in mijn plaats naar de opleiding komen?

Wanneer jij niet kan komen naar een opleiding waarvoor je bent ingeschreven, kan je je altijd door een collega laten vervangen. Je zendt ons dan een mailtje zodat wij hiervan op de hoogte zijn.

Welke activiteiten organiseert VMx voor haar leden?

VMx organiseert jaarlijks 5 gratis studiedagen, verspreid in Vlaanderen, met een brede maar sterk inhoudelijke invalshoek. Deze studiedagen zijn een meerwaarde voor alle milieuprofessionals en zijn gratis voor leden.

VMx organiseert voor haar leden gratis werkgroepen voor verschillende doelgroepen: interne milieucoördinatoren, externe milieucoördinatoren of milieuconsultants, MER-deskundigen, zelfstandige milieuprofessionals, interne milieucoördinatoren werkzaam binnen de overheid, milieucoördinatoren werkzaam in een ziekenhuis of verzorgingsinstelling, mobiliteitsdeskundigen, sloop- en asbestdeskundigen, duurzaamheidscoördinatoren en natuurdeskundigen. Wanneer mogelijk koppelen we een bedrijfsbezoek aan een werkgroep.

Infosessies (halve dag) en masterclasses (volledige dag of meerdere dagen) gaan dieper in op de wetgeving of op hot items. De infosessies en masterclasses geven in een beperkte groep praktische informatie over concrete facetten van de taken en uitdagingen van de milieuprofessional. Deze opleidingen zijn betalend maar leden kunnen genieten van een ledentarief.

Hoe blijf ik op de hoogte van de planning van komende opleidingen?

Je vindt alles terug op onze kalender en je wordt op de hoogte gehouden door onze nieuwsbrief.

Waar vind ik de presentaties van (afgelopen) activiteiten?

Als lid kan je deze opvragen via sylvie@vmx.be.  

Commercieel

Hoe kan ik mijn vacature op de website van VMx plaatsen?

Iedereen kan op onze website een vacature voor een functie in de milieusector plaatsen. Lid of geen lid van VMx. Leden krijgen wel de kans om één vacature per jaar gratis op de website te plaatsen. Vanaf de 2de vacature wordt gevraagd om een commercieel account af te sluiten waarmee men gedurende één jaar onbeperkt vacatures kan online zetten. Leden betalen hiervoor 500 euro per jaar en niet-leden 750 euro (excl. btw). Deze vacatures verzamelen we op deze pagina.

Hoe word ik partner van VMx? 

Wij werken jaarlijks met vaste partners. We werken telkens een samenwerking uit op maat. Voor meer info mail je naar sylvie@vmx.be