REACH

30 juni 2025
by Aline Lenaerts

Wat is REACH? Welke rollen bestaan er? Welke informatie is er beschikbaar en waar vind je die? Wat moet je als downstreamgebruiker allemaal doen qua verplichtingen? Dat en meer kwam aan bod in de online infosessie over REACH.

Wat te onthouden?

  • Bepaal jouw rol binnen het REACH-gebeuren!  Zo krijg je zicht op jouw verplichtingen en wat je zoal moet doen. Opgelet: dit kunnen meerdere rollen zijn!
  • Iedereen heeft de rol van downstreamgebruiker. Hieronder lees jewelke verplichtingen daaraan verbonden zijn:
    • Passende maatregelen in de SDS en het blootstellingsscenario vaststellen en toepassen:

Een SDS (safety data sheet) is geen vrijblijvend document! Bij het ontvangen van een SDS dient een downstreamgebruiker de passende maatregelen te checken en toe te passen binnen de organisatie zodat de risico’s van het werken met gevaarlijke producten op een juiste manier onder controle gehouden worden.

Wanneer het om een uitgebreid SDS (ext-SDS) gaat, moet er gecontroleerd worden of je eigen gebruik en gebruiksomstandigheden opgenomen in het blootstellingsscenario overeenkomen; zo niet, moeten er alternatieve maatregelen genomen worden. Dit moet binnen twaalf maanden na ontvangst van zo’n ext-SDS gebeuren.

    • Nieuwe informatie over de gevaren of risico's doorgeven aan leveranciers:

Downstreamgebruikers moeten leveranciers op de hoogte stellen als de voorgestelde risicobeheersmaatregelen niet passend zijn en wanneer zij nieuwe informatie krijgen over gevaren. Dit dient onverwijld te gebeuren.

Daarnaast mag men informatie over het gebruik van een stof (of een stof in een mengsel) doorgeven aan de leveranciers. Op die manier kunnen de registranten dit gebruik opnemen in hun chemische veiligheidsbeoordelingen bij de REACH registratie.

    • De regelgevingseisen voor zorgwekkende chemische stoffen (SVHC’s) naleven:

Dat wil zeggen zich bewust zijn van welke gevaarlijke producten men gebruikt! Werk ik met stoffen of mengsels waar SVHC’s in zitten? Zijn er beperkingen opgelegd? Zijn er autorisaties verbonden aan de producten die ik gebruik? Indien ja, ken jouw verplichtingen en neem de nodige maatregelen.

    • Ben je een producent van voorwerpen, hou zeker de lijst met SVHC’s in het oog!

Als in het voorwerp een zeer zorgwekkende stof zit in een concentratie van > 0,1 gewichtsprocent (g/g), moet je jouw afnemers van dit voorwerp voldoende informatie geven om een veilig gebruik mogelijk te maken. Daarnaast zal je ook een melding moeten maken in de SCIP (Substance of Concern In Products) -database.

    • Ben je formuleerderdan zal je naast het juist indelen, etiketteren en verpakken ook een SDS moeten ter beschikking stellen aan jouw klanten.

Op deze manier breng je ze op de hoogte van hoe jouw producten veilig gebruikt kunnen worden.

  • Wil je informatie over stoffen terugvinden, dan is de ECHA-website the place to be! Niet alleen de van toepassing zijnde wetgeving op stoffen maar ook de mogelijks toekomstige nieuwe regels rond stoffen zijn daar op terug te vinden! Op deze website vind je, naast allerlei lijsten met informatie over stoffen, ook nuttige info terug die jou kan helpen om jouw verplichtingen na te leven.
  • Als laatste, vergeet niet bij te houden wat je zoal doet rond jouw REACH-verplichtingen, want er is een verplichting om alle informatie i.k.v. REACH gedurende 10 jaar bij te houden nadat het aangekochte stof of mengsel voor het laatst werd gebruikt in de organisatie.