Belangrijke wijziging van het Vrijstellingsbesluit voor strikt noodzakelijke toeritten

10 oktober 2024
by LDR Advocaten

Op 14 augustus 2024 is er in het Belgisch Staatsblad een lijst gepubliceerd met wijzigingen en uitbreidingen van stedenbouwkundige handelingen die geen omgevingsvergunning vereisen. De wijziging in voormeld besluit waardoor voortaan enkel in de voortuin toegangen tot en opritten naar het gebouw zijn vrijgesteld, is zonder twijfel één van de meest spraakmakende veranderingen.

Tot voor kort was namelijk elke strikt noodzakelijke toegang tot en oprit naar het gebouw of de gebouwen vrijgesteld. Vanaf 24 augustus 2024 is voormelde vrijstelling zowel voor de woning als voor de bijgebouwen enkel beperkt tot de voortuinstrook van de woning (artikelen 2.1, 9° en 3.1, 8° van het Vrijstellingsbesluit), wat voor de praktijk een grote beperking is.  De voortuin wordt gedefinieerd als “het gedeelte van het goed dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt” (artikel 1.1, 13° van het Vrijstellingsbesluit).

Dit betekent met andere woorden dat een garage of een bijgebouw die/dat is gelegen achter de voortuin, voortaan geen gebruik kan maken van de vrijstellingsbepaling voor de strikt noodzakelijke toegangen en opritten. Volgende alternatieven zijn in principe wel nog steeds mogelijk:

  • Toepassing maken van de vrijstellingsbepaling voor niet-overdekte constructies tot 80 m², op voorwaarde dat er geen andere verhardingen zijn die voormelde drempel overschrijden (artikel 2.1, 8° van het Vrijstellingsbesluit);
  • Toepassing maken van het herbouwen op een gewijzigde plaats, in het geval er nog andere vergunde verhardingen zijn en de bouwheer deze wil afbreken (artikel 4.4.18 van de VCRO); en
  • Toepassing maken van de bepaling voor aanpassingswerken aan of bij woningbijgebouwen, nu verhardingen geen handelingen zijn waardoor het overdekte volume wordt uitgebreid (artikel 4.4.19, § 2 van de VCRO).

We merken op dat de vrijgestelde handelingen van voor 24 augustus 2024, zoals de strikt noodzakelijke toegangen en opritten in de zij- en achtertuin, uiteraard wél nog wettig blijven.

Bron: Maxim Senesael van LDR Advocaten