REACH in de praktijk

4 juni 2023
by Nicole Otten

Wat is REACH? Welke rollen bestaan er? Welke informatie is er beschikbaar en waar vind je die? Wat moet je als downstreamgebruiker allemaal doen qua verplichtingen? Dat en meer kwam aan bod in de online infosessie over REACH in de praktijk.

5 zaken die je moet onthouden:

  • Bepaal jouw rol binnen het REACH-gebeuren!  Zo krijg je zicht op jouw verplichtingen en wat je zoal moet doen. Opgelet: Dit kunnen meerdere rollen zijn.
  • Iedereen heeft de rol van downstreamgebruiker, dat zijn zowel ondernemingen als individuele werknemers die chemische stoffen gebruiken.

Deze verplichtingen houden het volgende in:

    • Passende maatregelen in de SDS en het blootstellingsscenario vaststellen en toepassen: Een SDS is geen vrijblijvend document! Bij het ontvangen een SDS dient een downstreamgebruiker de passende maatregelen te checken en toe te passen binnen de organisatie zodat de risico’s van het werken met gevaarlijke producten op een juiste manier onder controle gehouden worden.
    • Wanneer het om een uitgebreid SDS (ext-SDS) gaat, moet er gecontroleerd worden of je eigen gebruik en gebruiksomstandigheden in het blootstellingsscenario terug te vinden zijn; zo niet, moeten er alternatieve maatregelen genomen worden. Dit moet binnen twaalf maanden na ontvangst van zo’n ext-SDS gebeuren.
    • Nieuwe informatie over de gevaren of risico's doorgeven aan leveranciers. Downstreamgebruikers moeten leveranciers op de hoogte stellen als de voorgestelde risicobeheersmaatregelen niet passend zijn en wanneer zij nieuwe informatie krijgen over gevaren. Daarnaast mag men informatie over het gebruik van een stof (of een stof in een mengsel) doorgeven aan de leveranciers. Op die manier kunnen de registranten dit gebruik opnemen in hun chemische veiligheidsbeoordelingen.
    • De regelgevingseisen voor zorgwekkende chemische stoffen (SVHC’s) naleven. Dat wil zeggen zich bewust zijn van wat men gebruikt als gevaarlijke producten! Werk ik met stoffen of mengsels waar SVHC’s in zitten? Zijn er beperkingen opgelegd? Zijn er autorisaties verbonden aan de producten die ik gebruik? Indien ja, ken jouw verplichtingen en neem de nodige maatregelen.
  • Ben je een producent van voorwerpen, hou zeker de lijst met SVHC’s in het oog! Als in het voorwerp een zeer zorgwekkende stof zit in een concentratie van > 0,1 gewichtsprocent (g/g), moet je jouw afnemers van dit voorwerp voldoende informatie geven om een veilig gebruik mogelijk te maken. Daarnaast zal je ook een melding moet maken in de SCIP (Substance of Concern In Products) -database.
  • Wil je informatie over stoffen terugvinden, dan is de ECHA-website the place to be! Niet alleen de van toepassing zijnde wetgeving op stoffen maar ook de mogelijks toekomstige nieuwe regels rond stoffen zijn daar op terug te vinden! Op deze website vind je, naast allerlei lijsten met informatie over stoffen, ook nuttige info terug die jou kunnen helpen om jouw verplichtingen na te leven.
  • Als laatste, vergeet niet bij te houden wat je zoal doet rond jouw REACH-verplichtingen, want er is een verplichting om alle informatie i.k.v. REACH gedurende 10 jaar bij te houden nadat de aangekochte stof of mengsel voor het laatst werd gebruikt in de organisatie.