Toepassing van de administratieve lus bij het niet of foutief inwinnen van een verplicht advies

31 januari 2023
by LDR Advocaten

In het kader van een vergunningsaanvraag dient, in de door de wet bepaalde gevallen, verplicht het advies van welbepaalde adviesinstanties ingewonnen te worden. Het inwinnen van dit advies kan in de praktijk soms aanleiding geven tot onregelmatigheden, die mogelijks de vernietiging van de beslissing tot gevolg kunnen hebben.

Onder meer valt te denken aan de situatie waarbij een verplicht advies niet werd ingewonnen door de bevoegde overheid of de situatie waarbij er wel een adviesvraag werd gesteld, maar op basis van een verkeerde rechtsgrond. In een dergelijke situatie, dient de adviesaanvraag namelijk als niet bestaande beschouwd te worden (RvVB 22 september 2022, nr. RvVB/A/2223/0066). Evenzeer kan gedacht worden aan de situatie waarbij er wel een advies werd ingewonnen, maar dit advies op een foute aanname gebaseerd werd of essentiële gegevens aan het oordeel van de adviesinstantie onttrokken werden.

Sinds de introductie van de rechtsfiguur van de administratieve lus (art. 13 OVD), voorziet de wetgever in de mogelijkheid om deze onregelmatigheden te remediëren tijdens de lopende procedure, dit met het oog op een efficiëntere vergunningsverlening. Op deze manier wordt het indienen van een volledig nieuwe aanvraag dus vermeden.

De administratieve lus kan zowel in eerste als in laatste administratieve aanleg worden toegepast. Bovendien kan, gelet op het devolutieve karakter van een beroep, de overheid in laatste administratieve aanleg ook onregelmatigheden begaan tijdens de procedure in eerste administratieve aanleg herstellen.

Bij het toepassen van de administratieve lus moet rekening gehouden worden met een automatische verlenging van de beslissingstermijn met 60 dagen (art. 66, §2 OVD). Deze termijnverlenging is nodig voor het organiseren van een nieuw openbaar onderzoek overeenkomstig artikel 64 OVD en/of voor de verplicht in te winnen adviezen alsnog of voor een tweede keer in te winnen.

Aldus hoeven (procedurele) onregelmatigheden begaan in het kader van de verplichte adviesverlening, niet automatisch te leiden tot het indienen van een nieuwe vergunningsaanvraag.

Judith De Wit, LDR Advocaten