Basisopleiding asbestinventarisatie

7 juli 2021
by Sylvie Baert

Misschien zag je op Canvas de documentaire 'Ademloos'. Deze documentaire handelt over asbest en maakt duidelijk dat de kwalijke stof lang niet tot het verleden behoort. In bepaalde delen van de wereld is asbest nog steeds niet verboden. Maar ook hier in Vlaanderen is er nog steeds een asbestprobleem. In Vlaanderen zouden gebouwen en infrastructuur ouder dan 2001 zo’n 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen bevatten. Tegen 2040 wil OVAM asbestveilig zijn. Hiervoor roepen ze een nieuwe erkenning in het leven, namelijk de erkenning tot gecertificeerd asbestdeskundige ‘inventarisatie’.

Elke kandidaat asbestdeskundigen inventarisatie kan via een door de OVAM erkende certificatie-instelling een persoonscertificaat bekomen. Hiervoor moet je bij een erkende certificatie-instelling de verplichte opleiding met praktijkgedeelte volgen en slagen voor een examen. De verplichte opleiding omvat de uitvoering van een asbestinventarisatie conform het standaard inspectieprotocol en de rapportage in de webtoepassing van de OVAM.

Om deze verplichte opleiding te volgen en te slagen voor het examen moet je als kandidaat asbestdeskundige over voldoende basiskennis beschikken. Deze basiskennis kan je verwerven door feitelijke beroepservaring of door het volgen van een vrijwillige vooropleiding bij een opleidingscentrum.

Voor deze vooropleiding ben je bij VMx op het juiste adres. Wij organiseren een 3-daagse opleiding Basiskennis asbestinventarisatie. 

Tijdens de eerste dag leer je meer over de samenstelling en historiek van asbest, het gebruik en over asbestherkenning. Tijdens dag 2 draait het rond relevante Vlaamse, federale en Europese wetgeving, over gezondheidsrisico’s en over asbestinventaris. Op de laatste dag wordt dieper ingegaan op verschillende types asbestinventarissen, het opstellen ervan, het uitvoeren en analyseren van monsternames, risicobeoordeling, asbestbeheerprogramma en asbestverwijdering.

Let wel: door deze opleiding te volgen verkrijg je geen erkenning. Je bekomt hiermee enkel voldoende basiskennis om te starten met de verplichte opleiding tot het behalen van de OVAM-erkenning deskundige asbestinventarisatie. Je kan zeker ook deelnemen aan de verplichte opleiding zonder het volgen van deze opleiding. Wel telt deze opleiding mee voor je permanente vorming als milieucoördinator. 

Agenda dag 1 - 5 oktober 2021

 • Wat is asbest
 • Herkomst van asbestvezels (geologisch, mineralogisch)
 • Verschillende soorten/hoofdgroepen asbest en hun uiterlijke kenmerken en eigenschappen
 • Historiek
 • Asbestherkenning: gebruik, asbestverdachte toepassingen en bouwwerken

Meer informatie en inschrijven

Agenda dag 2 - 12 oktober 2021

 • Relevante Vlaamse, federale en Europese wet- en regelgeving
 • Gezondheidsrisico’s
 • Asbestinventaris:
  • Achtergrond
  • Wetgeving
  • Betrokken partijen, verplichtingen en verantwoordelijkheden
  • Verschillende types asbestinventarissen
  • Opstellen van een asbestinventaris

Meer informatie en inschrijven

Agenda dag 3 - 19 oktober 2021

 • Uitvoeren van monsternames, monsternames laten analyseren en de resultaten ervan begrijpen en beoordelen
 • Risicobeoordeling
 • Asbestbeheersprogramma 
 • Asbestverwijdering

Meer informatie en inschrijven

Interesse om het ganse traject te volgen? Neem contact op met sylvie@vmx.be en wij zorgen voor jouw inschrijving.