Over Online infosessie Legionella

Online infosessie Legionella

Legionella pneumophila is de bacterie die verantwoordelijk is voor de veteranenziekte. Ze groeit in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 50 °C. Dit is nu net ook de temperatuur van veel warmwatersystemen voor menselijk gebruik zoals waterleidingen, zwembaden,... Legionella is een vrij agressieve bacterie die zich via waterdruppeltjes en verneveling verspreid en die via die weg in onze longen terechtkomt. Daar veroorzaakt ze zware longontstekingen. Verschillende omstandigheden zoals stilstaand water, biofilmvorming, aanwezigheid van micro-organismen,… bevorderen de groei van legionellabacteriën.

De legionellaproblematiek maakt deel uit van de globale risicoanalyse die elke werkgever dient op te maken ter bescherming van zijn werknemers in het kader van de arbeidswetgeving (Wet op het Welzijn). Ook koeltorens moeten voldoen aan de legionellaverplichtingen.

Om legionelloses te voorkomen, moeten alle openbare gebouwen waar het publiek kan blootgesteld worden aan aerosol, volgens de Vlaamse Legionella wetgeving, een risicoanalyse uitvoeren en een beheersplan opstellen. De legionellaproblematiek maakt bovendien ook deel uit van de globale risicoanalyse die elke werkgever dient op te maken ter bescherming van zijn werknemers in het kader van de arbeidswetgeving (Wet op het Welzijn). Ook koeltorens moeten voldoen aan de legionellaverplichtingen.

In deze infosessie kom je te weten hoe je binnen het bedrijf aan legionellapreventie kan doen, wat de wetgeving ons voorschotelt, hoe een risicoanalyse uitgevoerd en beheersplan opgesteld wordt. Daarnaast ontdek je ook de belangrijkste aanbevelingen en de mogelijke alternatieve beheersmaatregelen. Tijdens deze infosessie worden praktijkvoorbeelden aangehaald en worden tips en tricks voor milieucoördinatoren/preventie-adviseurs meegegeven.

Deze infosessie gaat dieper in op:

  • Inleiding: Legionella en Legionellose
  • Legionellawetgeving
  • BBT-studie: belangrijkste aanbevelingen
  • Risicoanalyse en beheersplan
  • Alternatieve beheersmaatregelen
  • Enkele praktijkvoorbeelden
  • Tips & tricks voor milieucoördinatoren

Het programma ziet eruit als volgt:

  • 09u50 - 10u00: Welkom en inleiding (VMx)
  • 10u00 - 11u30: Infosessie Legionellabeheersing (Karen Demuynck, UE)
  • 11u30 - 11u45: Vragenronde

Milieucoördinatoren ontvangen een attest permanente vorming van 2 uur na het volgen van deze opleiding.

Inschrijven

U kunt zich nog inschrijven. Komt u ook?

Ja, ik wil me inschrijven

Prijzen

Ticket Prijs
Leden € 100,00
Niet-leden € 200,00

Deelnameprijzen excl. btw

Deze opleiding wordt georganiseerd door 2Mpact voor VMx vzw. Voor deze opleiding kan je gebruik maken van 20 tot 30% subsidie op de deelnameprijs in functie van jouw specifieke bedrijfssituatie via de kmo-portefeuille. Op de online registratiemodule van de kmo-portefeuille geef je de deelnameprijs in. De KMO-portefeuille wordt het best aangevraagd na ontvangst van de factuur. Je vindt hier de algemene voorwaarden en privacy policy en meer informatie over de KMO-portefeuille terug. 

Organisatie verzorgd door 2Mpact, erkend dienstverlener KMO-portefeuille DV.O207084

Als je gebruik maakt van een PO-nummer moet dit gericht zijn aan:
2Mpact nv
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
BE 0472 134 137

Deel met anderen