Over Online studiedag Een circulaire toekomst mét of zonder kunststoffen?

Online studiedag Een circulaire toekomst mét of zonder kunststoffen?

Enkele weetjes over plastic:

  • Plastic breekt niet op natuurlijke wijze af nadat het in het milieu terecht komt, of alleen onder heel specifieke omstandigheden.
  • Naar schatting 99% van alle kunststoffen wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. De resterende 1% wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mais, rietsuiker of aardappelen. De meeste biologische afbreekbare plastics gedragen zich in het milieu als gewoon plastic en zijn alleen composteerbaar in een industriële installatie waar gewerkt wordt met temperaturen tot 65 graden.
  • Het woord ‘plasticsoep’ kan je niet zijn ontgaan; het gaat dan over zwerfvuil, dierenleed en je eigen gezondheid. De plasticsoep is de verzameling van grotere hoeveelheden plastic en ander afval in oceanen en zeeën. 

Wat kan of moet je als bedrijf doen? Of wat moet je net niet doen? En zijn er alternatieven voor plastic? Daarover gaat deze uiterst boeiende studiedag!

Het programma ziet eruit als volgt:

  • 13u50 – 13u55: Welkom en inleiding (Sylvie – VMx)
  • 13u55 – 14u55: Van een disruptieve innovatie naar publieke vijand nummer 1… en terug? (Saskia Walraedt, Essenscia)

Afgaande op de media en de recente politieke initiatieven lijkt het soms dat de dagen van kunststoffen geteld zijn. Nochtans zijn het waardevolle en duurzame materialen die oplossingen brengen voor tal van maatschappelijke uitdagingen. Waarom zijn alternatieven niet noodzakelijk duurzamer? Wat is de plaats van kunststoffen in een circulaire economie? Hoe maak je de juiste materiaalkeuze? Deze presentatie brengt antwoorden over het hoe en waarom van kunststoffen.

  • 14u55 –15u00: Pauze
  • 15u00 – 16u00: Hoe je kunststoffen in de circulaire economie inzet, praktijkvoorbeelden (Thomas Vandenhautte, Sirris)

Inschrijven

Sorry, de inschrijvingsperiode is voorbij.

Deel met anderen