25 jaar VMx: een terugblik

29 juni 2023
by Sylvie Baert

Door de Europese Green deal komt enorm veel nieuwe impactvolle wetgeving op Vlaamse organisaties af. De enige die de organisaties daarmee zal kunnen helpen is de milieuprofessional. VMx, de beroepsvereniging voor milieuprofessionals in Vlaanderen, zal hen daarbij ten volle ondersteunen en samenwerkingen zoeken waar nodig. Dat verzekerde voorzitter Bert Leysen tijdens het feest voor het 25-jarig bestaan van VMx op 27 juni in Antwerpen.

‘I have a dream’. Met die iconische woorden startte de VMx-voorzitter zijn speech over het toekomstperspectief van VMx aan de 200 aanwezigen. De dromen van VMx?

Samengevat: Door de Europese Green deal komt veel wetgeving op ons af en zal het wetgevend kader veranderen. Dit alles zal een impact hebben op heel wat organisaties in Vlaanderen. De enige die deze organisaties daarmee zal kunnen helpen is de milieuprofessional door haar coördinerende en verbindende rol, vertaler van milieuwetgeving in de praktijk en dienstverlener. En die milieuprofessional zal moeten kunnen steunen op haar beroepsvereniging. Dat is waar VMx de komende jaren op zal inzetten via vorming, kennisdeling, belangenbehartiging, netwerking, … VMx zal in de toekomst dus blijven focussen op milieu in relatie tot het bedrijf en op sterke, kritische, proactieve milieuprofessionals.

VMx gelooft sterk in samenwerking, met leden, overheden maar ook op het niveau van organisaties. Wanneer je elkaar kent, kan je ook beroep doen op elkaar. Maar je moet erin investeren. Samenwerken kost energie, maar als je volhoudt kan je mooie dingen bereiken, daar zijn we van overtuigd. Dromen doen we dus niet alleen van sterke proactieve kritische milieuprofessionals, maar ook van mooie samenwerkingen met andere organisaties om onze leden nog beter te kunnen ondersteunen.

Mijlpalen voor milieuprofessionals en hun beroepsvereniging

VMx ontstond als een werkgroep voor milieucoördinatoren in 1996. Begin 1998 werd de vzw opgericht en doorheen de jaren groeide de organisatie uit tot de grootste Vlaamse beroepsvereniging voor milieuprofessionals. In 2012 wijzigde VMc, de beroepsvereniging van Vlaamse MilieuCoördinatoren, haar naam in VMx vzw. Hierdoor maakte VMx werk van een verbreding en een verdieping. De werking van VMx werd opengesteld naar alle milieuprofessionals en ook randonderwerpen komen hierdoor meer aan bod. Denk maar aan asbest, biodiversiteit, duurzaamheid, gezondheid, energie, mobiliteit, …

Die Vlaamse milieuprofessionals zorgen ervoor dat onze organisaties kunnen functioneren en groeien met een minimale milieu-impact. Zij volgen op het vlak van milieu in de brede zin van het woord de wettelijke verplichtingen op voor het bedrijf of de organisaties waarvoor ze zijn aangesteld of bestuderen de verschillende milieueffecten die een bedrijfsactiviteit kan hebben op haar omgeving. Ze streven, naast conformiteit met de milieuwetgeving, continue verbetering na op het gebied van milieu.

Deze milieuprofessionals waren en zijn nog steeds de pioniers die het Vlaamse milieubeleid naar de werkvloer en op bestuursniveau brachten van onze Vlaamse industriële bedrijven. Zij hebben de afgelopen 25 jaar bijgedragen aan de rechtszekerheid van de Vlaamse industrie m.b.t. vergunningen en uitbatingsvoorwaarden. Op die wijze hebben zij er mee voor gezorgd dat de industrie in Vlaanderen nog steeds bestaat en indirect zorgen zij of dragen ze bij aan een duurzame bedrijfscontinuïteit.

Hiep hiep hiep hoera, feestje

25 jaar, dat moet gevierd worden.

De viering vond plaats op 27 juni in Plein Publiek in Antwerpen. We startten de avond met een inspirerende keynote door Dirk Holemans van Think tank Oikos over de noodzaak van verbeeldingskracht als voorwaarde van veranderingsmacht, als deel van de grote maatschappelijke transformatie waar we voor staan.

Enkele inzichten:

  • De klimaatcrisis is in de eerste plaats een crisis van de verbeelding We kunnen ons niet inbeelden hoe slecht het kan worden maar we kunnen ons evenmin inbeelden hoe goed het leven zou zijn in een samenleving die de grenzen van de planeet respecteert.
  • Zelfs zonder ecologische crisis is een onthaaste samenleving waar de we ratrace van steeds meer en sneller werken. en consumeren loslaten, een betere plek om te leven.
  • De oplossing voor de ecologische crisis ligt in de omgroei van de economie, met minder stress, burn-out en afvalbergen, en vooral meer natuur, duurzame producten en tijd om voor elkaar te zorgen.
  • We zijn deel van de natuur. Wie de natuur beschadigt, berokkent schade aan onszelf. Maar gelukkig ook omgekeerd: wie zorg draagt voor de natuur, zorgt voor elkaar.
  • We moeten dringend afstappen van de groene groei-economie. Het is de mythe van de voorbije decennia. Ondertussen staan levensondersteunende natuurlijke systemen op omvallen. Hoog tijd voor het tijdperk van de omgroei van de economie.

 

Ook mee- of nagenieten? Bekijk hier de sfeerbeelden en de aftermovie van de fijne avond. 

VMx bedankt hierbij ook alle eventpartners die meewerkten aan de organisatie van deze viering: Antea Group, BOVA ENVIRO+, Consultes, Febris Biorisk Consult, IBEVE, Sweco Belgium, Tauw, United Experts, Witteveen+Bos.