VMx Plus Water

3 juni 2022
by Sylvie Baert

VMx Plus focuste op water. Waterexpert Rilke Raes gaf een antwoord op een aantal doorgestuurde vragen.

De vragen waren heel divers en gingen over lozingsnormen, te meten parameters bij bedrijfsafvalwater, de impact van de PFAS-problematiek op afvalwater, oppompen van grondwater, …

Enkele praktische tips en wist-je-datjes:

  • Als je oppervlaktewater gebruikt in het bedrijf, doe dan regelmatig aan brononderzoek. Zo kom je te weten waar eventuele overschrijdingen vandaan komen.
  • Bekijk steeds de algemene, sectorale en bijzondere lozingsnomen. De strengste norm moet toegepast worden.
  • Kan een norm niet gehaald worden of loos je boven het indelingscriterium, dan kan je gemotiveerd een afwijking aanvragen. Hiervoor maak je een dossier op waarin je motiveert waarom je de afwijking nodig hebt.
  • Welke parameters, alsook de frequentie, waarop je moet meten vind je terug in 4.2.5.2, 4.2.5.3, deel 4 en bijlage 4.2.5.2 van Vlarem II. Houd het debiet bij de hand om na te gaan welke parameters voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Ook van belang hierin is de aanwezigheid van verontreinigende stoffen.
  • Vooral textiel- en afvalsector moeten controleren op PFAS-waarden. Op dit moment loopt er een BBT voor PFAS, sectoroverschrijdend, voor water en lucht.
  • Grondwater oppompen? Maak een dossier op waarin je motiveert waarom je die hoeveelheid grondwater zou gebruiken. Licht dit gemotiveerd toe aan de hand van de waterbalans van het bedrijf. Belangrijk is om eerst alternatieven aan te wenden en dan pas grondwater.
  • Het verschil tussen huishoudelijk afvalwater en bedrijfsafvalwater? De bronnen van huishoudelijk afvalwater en de definitie van koelwater zijn duidelijk toegelicht in de Vlarem-definities. Al de rest is in principe bedrijfsafvalwater. Sommige stromen kunnen zowel huishoudelijk afvalwater als bedrijfsafvalwater zijn. Vb. spuiwater van de stoomketel of regeneratiewater van een ontharder kunnen zowel huishoudelijk water als bedrijfsafvalwater zijn. Het hangt ervan af waar deze toestellen voor worden gebruikt: voor productiedoeleinden, dan gaat het om bedrijfsafvalwater.
  • Voor hemelwater is het onderscheid niet altijd even duidelijk. Zo is hemelwater afstromend van een parking voor auto’s geen bedrijfsafvalwater en hemelwater op een tankpiste of parking voor vrachtwagens bedrijfsafvalwater. Verschil is dat het ene niet verbonden is met een Vlaremplichtige activiteit en het andere wel.

 

Water is superbelangrijk. Waar er geen drinkwatervoorziening is of waar die niet in orde is, is de levensverwachting lager. Onze drinkwaterproductie staat onder druk. We moeten er dus goed voor zorgen en er verstandig mee omgaan. Dat konden we ook allemaal ondervinden in Hidrodoe op 25 mei in Herentals.