Vierdaagse opleiding over biodiversiteit

31 maart 2021
by Sylvie Baert

Onze natuur heeft te lijden onder versnippering, verzuring, verdichting, vervuiling, verdroging, verharding, vermesting. Actie is nodig om onze biodiversiteit te ondersteunen en opnieuw te helpen floreren. Daarom heeft VMx een opleidingsprogramma klaarstaan die jou van A tot Z kan helpen naar een meer ecologisch en biodivers beheer van bedrijfsterreinen. In 4 dagen word je bijgeschoold in biodiversiteit (achtergrond), de basisprincipes van een biodivers beheer en zie je ook hoe dit er in de praktijk uitziet. Je krijgt ook meer uitleg over voedselbossen, permacultuur, natuurbeheer, poelen, …

Programma

Deze opleiding bestaat uit 4 dagen. Eén dag gaat klassikaal door en is meer theoretisch. Deze opleidingsdag gaat door op 25 mei in Gentbrugge.We verwelkomen verschillende sprekers. We starten de dag met een inleiding over de Green Deals door Niels Willo van het Departement Omgeving, gevolgd door een toelichting over de wetgeving inzake (tijdelijke) natuur door Liselot Ledene. Na de lunch deelt Sarah Vande Cavey, intern milieucoördinator bij de Gentse site van het Amerikaans Chemiebedrijf Buckman, haar ervaringen met het introduceren van een biodivers terreinbeheer. De rest van de dag is ecoloog Herman Dierickx aan het woord. Hij gaat in op alle belangrijke aspecten van een biodivers groenbeheer in de praktijk, zoals achtergrond problematiek biodiversiteitsverlies, algemene principes natuurbeheer, grasland/bloemenweide – maaibeheer  – hooimijt, belang van de nulinventaris, belang van communicatie, ...

Hetgeen je op 25 mei ziet in theorie zie je op onderstaande dagen in de praktijk toegepast.

De 3 buitendagen vinden plaats op 27 april, 11 mei ein 1 juni.

De eerste buitendag vindt plaats op 27 april en speelt in op biodivers groenbeleid in de praktijk. We gaan immers op bedrijfsbezoek bij een bedrijf gelegen in Noord-West Brabant, de tweede buitendag van deze opleiding op 11 mei vindt ook plaats in Noord-West Brabant met een bezoek aan het Kollintenbos. De 3de buitendag gaat door in de bedrijfstuin van Vito in Mol

Het is mogelijk de dagen apart te volgen of voor de volledige 4 dagen in te schrijven. Interesse om het ganse traject te volgen? Neem contact op met sylvie@vmx.be en wij zorgen voor jouw inschrijving. 

Voor alle dagen krijgt men een attest permanente vorming (zowel milieucoördinatoren, MER-deskundigen biodiversiteit, MER-coördinatoren).