Vechten tegen klimaatverandering

12 februari 2019
by Sylvie Baert
Mensen hebben schrik voor de gevolgen van klimaatverandering en hierdoor ontstaat – eindelijk – draagvlak naar (vaak onpopulaire) maatregelen ten voordele van het klimaat.

Ook VMx liet dit heet hangijzer niet zomaar passeren en organiseerde hierover op 7 februari een studiedag voor 50 leden met drie topsprekers: Filosoof, econoom en milieu-expert Thomas Van Genechten, Brussels architect en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en auteur en docent Pieter Boussemaere.

Het is duidelijk en eindelijk is iedereen (behalve enkele klimaatontkenners) ervan overtuigd: het klimaat verandert én dat is onze schuld. Hieraan moeten we iets doen. Maar ook Leo Van Broeck vraagt zich af of we wel het juiste doen? ‘We zitten in de Titanic, we zien de ijsberg waarop we met zekerheid gaan botsen én wat doen we? We steken een roetfilter of we vervangen de verbrandingsmotor door een elektrische motor’.

Etienne Vermeersch was voor op zijn tijd en zei 30 jaar geleden al dat we met te veel mensen op aarde zijn. En dat is ook wat Leo Van Broeck zegt: ‘minder mensen op aarde die samen efficiënter gebruik maken van de ruimte: wonen in steden waar het aangenaam leven en werken is. Het buitengebied geven we terug aan de natuur want daar waar de mens zich terugtrekt, daar doet de natuur het goed. Dat bewijst ook de florerende en unieke biodiversiteit in Tsjernobyl 30 jaar na de kernramp’.

We moeten allemaal duurzame keuzes maken oppert Thomas Van Genechten. ‘Duurzaamheid is keuzes maken die geen onvermijdelijke conflicten en geen onomkeerbare problemen mogen veroorzaken voor de toekomstige generatie’. Als de gevolgen merkbaar zullen zijn voor de burgers zullen we meer zelfredzaam moeten zijn. ‘Want ook de civiele bescherming, het leger, de politie zal die zelfde gevolgen ervaren en zich anders moeten organiseren.’

We moeten 100 % kiezen voor hernieuwbare energie: zonne-energie, windenergie, geothermie, …  ‘Op 4 kilometer diepte hebben we in Vlaanderen kokende waterlagen: daar moeten we meer mee aan de slag gaan’ zegt Pieter Boussemaere. ‘Op een bepaald moment gaan we hernieuwbare energie over hebben en met dit overschot kunnen we dan massaal waterstof produceren. Hiermee kunnen we zelf vliegtuigen laten vliegen. Dat is de toekomst!’

De 3 sprekers bekijken de problematiek elk op een andere manier, vanuit een andere invalshoek. De oplossing is dan ook veelzijdig. Er is niet één oplossing of één maatregel. Het is een EN-verhaal bestaande uit vele maatregelen. Maar zeker is dat we niet niets meer kunnen doen. Bedrijven, overheden en burgers: allemaal moeten we vegen voor onze eigen deur én niet bij de pakken blijven zitten. Het is letterlijk nu of nooit!

Tags: