Energietip november

2 november 2022
by Sylvie Baert

Tip 2: wek je eigen (groene) energie op

Zo vaak horen we bij bedrijven: PV? Is het wel de moeite? Het dekt maar X% van onze elektriciteitsvraag ... Van deze ingesteldheid moeten we vandaag echt af. Op elk stukje dak dat sterk genoeg is, hoort een PV-paneel thuis. Want hoe word je onafhankelijk van de grillen van de markt, een dictator of de politiek? Door zoveel als mogelijk zelf in je energievoorziening te voorzien. En toevallig beschikken we vandaag over een beproefde technologie, die zichzelf dan nog terugverdient. Reken maar eens terug: wat was het effect geweest op uw elektriciteitsfactuur als die panelen er wél al lagen? Zelfs voor 10% van het verbruik?

Dat geldt niet alleen voor PV, maar ook voor wind. Wind op land is moeilijk vergunbaar, maar hier en daar zijn er nog plekjes op een industrieterrein waar het wel nog kan. Snel zijn is in dat geval de boodschap, want als uw buurman eerst is, bestaat de kans dat je zelf geen mogelijkheden meer hebt.

Tot slot: de investeringen in zon en wind kan je zelf doen, maar informeer zeker ook eens naar een derde-partij-investeerder. Zou hou je de CAPEX vrij om andere, productie-gerelateerde investeringen te doen die de komende jaren nodig zullen zijn om de activiteiten van uw bedrijf te decarboniseren.

Valérie de Groote - Indea BV - www.indea.be

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/blauwe-zonnepaneelbord-356036/