Het omgevingshandhavingsplan al gelezen voor dit jaar?

5 april 2022
by Sylvie Baert

Handhaving vormt het sluitstuk van een slagkrachtig omgevingsbeleid. In het Omgevingshandhavingsplan 2022-2023 lees je op welke handhavingsinitiatieven de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving de komende twee jaren zal inzetten. En je vindt er een overzicht van prioriteiten en accenten in de omgevingshandhaving van dit jaar.

Die prioriteiten en accenten zijn onder meer de volgende:

  • een concrete beleidsvisie uitwerken rond compliance promotion
  • onderzoek naar de haalbaarheid, betaalbaarheid en meerwaarde van een omgevingshandhavingsloket
  • uitwerking van een beleidskader voor de implementatie van remote sensing-technieken voor toezicht, …
  • uitwerking van voorstellen om de Vlaamse regelgeving inzake polluenten te versterken waar mogelijk
  • het aandringen op Europees niveau op een stringenter regelgevend kader inzake (onder andere) PFAS, waarbij het belangrijk is dat blijvend wordt ingezet op een kordate handhaving tegen bedrijven die onze wetgeving niet naleven en die daardoor onze gezondheid en het leefmilieu in gevaar brengen
  • ...

De speerpunten milieu voor het omgevingshandhavingsplan 2022-2023 houden in belangrijke mate zowel het reactief als proactief optreden in en situeren zich bij de thema’s afval en materialen, hinder, ketentoezicht, klimaat, landbouw, lucht, omgevingsveiligheid, ondergrond en grondwater, water, het RIE-inspectieprogramma en exploitatie.

Helemaal vanachter in het document - bijlage 1 handhavingsinitiatieven milieu - wordt een overzicht gegeven van de proactieve handhavingsinitiatieven omtrent het domein milieu.

Meer lezen? Hier kan je het volledige omgevingshandhavingsplan terugvinden.