Word jij deskundige asbestinventarisatie?

10 maart 2022
by Sylvie Baert

In de loop van 2022 wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken.
Enkel een gecertificeerd asbestdeskundige ‘inventarisatie’ zal een niet-destructieve asbestinventarisatie voor een geldig asbestattest kunnen uitvoeren. Om als persoon een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie te kunnen worden moet je onder meer de verplichte opleiding met praktijkgedeelte doorlopen bij een erkende certificatie-instelling asbest en nadien slagen voor het examen.

Om de verplichte opleiding te volgen beschik je best eerst over een goede basiskennis asbestinventarisatie. Deze basiskennis houdt meer in dan weten wat asbest is en in welke materialen het gebruikt werd. Je moet bijvoorbeeld ook weten hoe je een asbestinventaris kan opstellen. Je kan deze basiskennis bekomen door zelfstudie, het volgen van een vrijwillige vooropleiding basiskennis asbestinventarisatie bij een opleidingscentrum (zoals VMx) en/of door beroepservaring. Deze kennis wordt ook getoetst in het examen.

De verplichte opleiding zal 3 dagen duren en omvat zowel een theoretisch luik als een praktijkgedeelte. De nadruk ligt op de uitvoering van een asbestinventarisatie conform het nieuwe standaard inspectieprotocol van de OVAM en de rapportage via de webtoepassing van de OVAM. Daarnaast is er ook aandacht voor de aspecten bouwkunde, veilige monstername, ...

De verplichte opleiding kan je volgen bij Praxis Training, Confocus, OCB Group Training Center en Fedasbest.
VMx-leden genieten van 10% korting wanneer ze deelnemen aan de verplichte opleiding van Fedasbest. Bij inschrijving kan je aanduiden dat je VMx-lid bent.