VMx zet in op meer bos in Vlaanderen

10 maart 2022
by Sylvie Baert

De afgelopen jaren heeft VMx haar CO2-uitstoot laten berekenen, gewerkt op reductie en de resterende uitstoot gecompenseerd door te investeren in een erkend klimaatproject. Maar de beroepsvereniging van milieuprofessionals gaat vanaf 2022 een stap verder. 1% van de jaarlijkse omzet zal de vereniging besteden aan een ‘klimaatproject’ of goed doel dat zich inzet voor het milieu, de natuur, …

Onze CO2-uitstoot is sinds 2019 alleen maar verder gedaald: 90% van de uitstoot was immers afkomstig van mobiliteit, van verplaatsingen door onszelf en onze leden naar onze activiteiten en terug. Maar we wilden hier verder in gaan. Wat is het vervolg van deze eerste maatregel?

Sylvie Baert, coördinator VMx vzw: “Na meerdere bestuursvergaderingen hierover werd eind 2021 beslist dat we jaarlijks 1% van de omzet gaan spenderen aan een ‘klimaatproject’ of een goed doel dat zich bekommert over het milieu, de natuur, … Voor 2022 kozen we ervoor om de aanplanting van een klimaatbos via het Klimaatbossenfonds te ondersteunen. Dat houdt ook in dat we dit najaar zelf gaan planten, samen met jullie. Leden en sympathisanten zijn meer dan welkom om de handen uit de mouwen te steken. Het is ook dankzij hen dat we dit kunnen waarmaken: 1800 m² bos wordt aangeplant in Vlaanderen met de gift vanuit VMx. En daar zijn we trots op. Hierover wordt dit najaar nog gecommuniceerd.”

Belangrijk is dat dit geen eenmalige actie blijft voor VMx. We plannen op systematische wijze milieu- en klimaatiniatieven te ondersteunen. Eind dit jaar kiezen we opnieuw een project om te steunen. Wordt vervolgd dus.