Bedrijfsmatig afvalwater

1 februari 2021
by Sylvie Baert

Op 26 januari vond de infosessie plaats over bedrijfsmatig afvalwater met meer dan 80 deelnemers. Spreker Marjolein Messiaen ging dieper in op:

  • Wat zijn de normen op mijn bedrijf?
  • Aan welke vereisten moet ik voldoen voor het lozen van afvalwater?
  • Hoe bereken ik de heffingen en correcties op de drinkwaterfactuur?

Tijdens de infosessie werd eveneens dieper ingegaan op het Wezer-arrest. In dat arrest van 1 juli 2015 stelt het Europese Hof van Justitie dat als een overheid een project of een lozing wil vergunnen, de aanvraag moet getoetst worden aan de waterkwaliteitseisen van de Europese kaderrichtlijn Water.

Naar aanleiding van het Wezer-arrest heeft de VMM een tool ontwikkeld die vanaf 1 februari 2021 zal gebruikt worden om lozingsaanvragen in oppervlaktewater te beoordelen. Bij de beoordeling met deze tool wordt rekening gehouden met de bestaande toestand van het oppervlaktewater waarop zal worden geloosd met als uitgangspunt dat de lozing niet mag leiden tot een achteruitgang van de toestand van dit oppervlaktewater. Hierbij wordt rekening gehouden met parameters voor goede ecologische en goede chemische toestand, alsook met types oppervlaktewateren die in diverse categorieën zijn onderverdeeld.

Om het Wezer-arrest in Vlaanderen toe te passen, werkte de VMM een stappenplan voor de impactbeoordeling van bedrijfsafvalwater uit. Het stappenplan fungeert als een soort trechter waarbij enkel die lozingen met een impact op het halen van de doelstellingen of het risico op achteruitgang worden weerhouden.

In 9 stappen wordt de impact van bestaande of nieuwe (uitgebreide) lozingen geëvalueerd. Het stappenplan start met een voortoets die inschat of een volledige impactbeoordeling zinvol is. Daarna wordt de mogelijke impact op het waterlichaam stap voor stap in kaart gebracht.

Op basis van de impactbeoordeling formuleert de VMM haar eindadvies over de lozing en (eventuele) bijkomende acties die in de vergunning moeten opgenomen worden. In sommige dossiers zal bijvoorbeeld gevraagd worden om meer uitgebreide zuiveringstechnieken (BBT+) toe te passen, zodat de geloosde concentratie beperkt wordt.

Vanaf 1 februari 2021 beoordeelt VMM op basis van deze toets, maar je kan deze ook zelf invullen en hierover eventueel in gesprek gaan met de VMM. De handleiding en het stappenplan staan ter beschikking.