11 weetjes uit onze studiedag over het symbioseplatform en de sorteerverplichtingen voor bedrijven

20 januari 2021
by Sylvie Baert

De VMx-studiedag op 19 januari (met 85 deelnemers) startte met een voorstelling van onze nieuwe voorzitter Bert Leysen, daarna gaf Yannick Dylst een uitgebreide uitleg en demo op het symbioseplatform, gevolgd door een toelichting door Tom Creten over ‘Sorteren in uw bedrijf: regelgeving en ondersteuning’.

Wist je dat…

  • er nog steeds te veel (meer dan 35%) recycleerbaar afval in het restafval terecht komt?
  • je op het symbioseplatform terecht kan als je bepaalde afvalstromen wil aanbieden of inzetten in je bedrijfsvoering? Op het symbioseplatform ontmoeten vragers en aanbieders van materialen elkaar. Zo wordt de hoeveelheid bedrijfsafval verminderd en de waardevolle reststromen gevaloriseerd.  
  • technologie of technologisch onderzoek kan aangeboden worden op het symbioseplatform, aangezien deze wel eens een ontbrekende schakel vormen voor het realiseren van een symbiose? Je kan dus ook daarvoor contacten leggen via het platform!
  • 22 afvalfracties (en voor sommige bedrijven 24 afvalfracties) nooit in het restafval mogen terecht komen maar apart moeten ingezameld worden? Dit wil echter niet zeggen dat je 22 aparte containers moet hebben op je bedrijf.
  • vergelijkbaar bedrijfsafval – afval vergelijkbaar naar aard, samenstelling en hoeveelheid met het afval van huishoudens – kan opgehaald worden door private inzamelaars maar ook via de huishoudelijke kanalen (ophaalronde en recyclagepark) indien beperkt in hoeveelheden.
  • Valumathet beheersorganisme is voor matrassen, die sinds begin dit jaar apart moeten ingezameld worden? Deze inzameling is er zowel voor particulieren (via het recyclagepark) als voor bedrijven.
  • het mogelijk is om bepaalde droge niet-gevaarlijke fracties onder voorwaarden samen in te zamelen? Dit vind je terug in artikel 4.3.2 en 6.1.1.4 in het VLAREMA.
  • VLAREMA 8 er rond april zal zijn.
  • zwerfvuil gelijkgesteld is aan huishoudelijk afval?
  • op Cirkeltips tips op maat worden aangeboden, op basis van de sector, materiaaltype en grootte van de onderneming? Het online afvalstoffenregister wordt gekoppeld aan de tool Cirkeltips. Dit is voorzien later dit jaar.  

En tot slot, toegepast op de huidige corona-pandemie: mondmaskers in normale omstandigheden gebruikt (dus niet in een ziekenhuis, bij een geneeskundige behandeling, …) horen thuis in het restafval en niet op straat. Er wordt opgeroepen om, indien mogelijk, herbruikbare mondmaskers te gebruiken.