Waterschaarste aanpakken via efficiënt en circulair watergebruik

3 juni 2020
by Sylvie Baert

De zomer van 2020 kondigt zich aan als de vierde droge zomer op rij. Deze droogte zet de lage waterbeschikbaarheid van Vlaanderen op scherp.

Eén van de belangrijke hefbomen in het waterschaarstebeleid is zorgen dat de watervraag daalt. Dit kan door spaarzamer om te gaan met water en meer water te hergebruiken door toepassing van circulaire principes.

Op 20 augustus organiseert VMx een infosessie over hoe we ingrijpende watertekorten in de toekomst kunnen vermijden. Deze opleiding is anders dan onze andere opleidingen. We gaan wandelen, 6 kilometer, en tijdens deze wandeling zal onze spreker Herman Dierickx alle facetten van water in ons dagelijks leven aanhalen.

Na deze opleiding heb je zicht op alle aspecten van water waar mens en natuur mee in contact komen. Je krijgt een antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Hoe kunnen we beter met water (grondwater, hemelwater, ...) omgaan, zowel individueel als op bedrijfsniveau?
  • Welke invloed heeft droogte op de biodiversiteit? Hoe gaan we hiermee om?
  • Hoe koppelen we best het regenwater af op ons bedrijfsterrein?
  • Hoe maken we een klimaatbestendige omgeving rond ons bedrijfsterrein?
  • Hoe voorkomen we de algemene verdroging van onze (leef)omgeving?
  • ...

Tijdens de wandeling bekijken we wat droogte doet met onze natuur, maar ook hoe we zelf oplossingen kunnen bieden door te kijken naar het bredere plaatje, en diverse technieken tot remediëring onder de loep te nemen. Je leert hoe je bedrijfs- en andere terreinen zo klimaatproof mogelijk kan maken. Is je interesse gewekt? Schrijf je dan snel in want de plaatsen zijn beperkt.

Bovendien brengt de SERV later dit voorjaar een advies uit over het aanpakken van de waterschaarste in Vlaanderen. We kijken hier alvast naar uit!