Over Tweedaagse opleiding landschap lezen

Tweedaagse opleiding landschap lezen

Waarom landschap lezen?

In eerste instantie om de logica en de opbouw van een streek beter te begrijpen. Waarom zie je wat je ziet? Waarom greep de mens in zoals hij hier heeft gedaan? Waar kijken we naar als we de taal van het landschap willen verstaan? Wat vertelt de vegetatie ons? Hoe kunnen we de zichtbare structuren duiden? Wat zijn de gevolgen voor natuur & biodiversiteit? Die principiële logica kan worden doorgetrokken naar eigen bedrijfsterrein of privétuin.

Een landschap kan ons oneindig veel vertellen. We gaan te voet verkennen in Oppem-Meise met spreker-ecoloog Herman Dierickx en gaan al stappend het landschap bestuderen. Tijdens deze wandeling van 10 kilometer staan we stil bij wat we zien. In beide seizoenen bekijken we de finesses van het landschap; reliëf, hydrologie, begroeiing, menselijk beheer met landbouw & bewoning, invloed op natuur & biodiversiteit, klimaatperikelen, de uniciteit van de streek (Klein-Zwitserland), geschiedenis (waarom is het hier al bij al nog redelijk intact gebleven?), legendes (Duivelsschuur), … kortom het verleden en het heden van het gebied, met een zachte blik naar de toekomst. 

Wat kan je verwachten dat gemeente, bewoners, overheden gaan doen de komende jaren en wat kan daar beter/anders aan: gescheiden riolering aanleggen, bosuitbreiding, fietspaden en wandelpaden aanleggen, nog wat woningen bijzetten, landbouwbedrijven nog groter maken, windturbines zetten,…

Onze spreker gaat effectief met jullie, de deskundigen, in gesprek over de toepassing naar:

  • beheeruitspraken,
  • inpassen van en concrete effecten milderen
  • een projectvoornemen in zo’n landschap inhoudelijk echt verbeteren.

Landschap lezen Winter.jpg

Landschap lezen Zomer.jpg

Deze tweedaagse opleiding, op 18 mei en 7 december, is gericht op MER-coördinatoren, MER-deskundigen biodiversiteit en landschap. Zij ontvangen na deelname een attest permanente vorming.

We komen samen om half 10 op het kruispunt Strooistraat-Oppembergstraat-Lange Moorselstraat in Meise (Oppem): parkeren op parking manège of langs de straat. We ronden ten laatste om 17 uur af.

Prijzen

Ticket Prijs
Leden € 330,00
Niet-leden € 500,00

Deelnameprijzen excl. btw

Deze opleiding wordt georganiseerd door 2Mpact voor VMx vzw. Voor deze opleiding kan je gebruik maken van 20 tot 30% subsidie op de deelnameprijs in functie van jouw specifieke bedrijfssituatie via de kmo-portefeuille. Op de online registratiemodule van de kmo-portefeuille geef je de deelnameprijs in. De KMO-portefeuille wordt het best aangevraagd na ontvangst van de factuur. Je vindt hier de algemene voorwaarden en privacy policy en meer informatie over de KMO-portefeuille terug. 

Organisatie verzorgd door 2Mpact, erkend dienstverlener KMO-portefeuille DV.O207084

Als je gebruik maakt van een PO-nummer moet dit gericht zijn aan:
2Mpact nv
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
BE 0472 134 137

Deel met anderen