Termijn volledigheid en ontvankelijkheid

10 oktober 2022
by Sylvie Baert

In artikel 21 uit het omgevingsdecreet staat het volgende: Het resultaat van het onderzoek, vermeld in artikel 19 en 20, wordt bij beveiligde zending aan de aanvrager meegedeeld binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum waarop de vergunningsaanvraag is ingediend hetzij na de ontvangst van de ontbrekende gegevens of documenten.

Er was onduidelijkheid over hoe dit moet geïnterpreteerd worden. Departement Omgeving biedt duidelijkheid: Als de vergunningsaanvraag onvolledig is, kan de bevoegde overheid vragen om de ontbrekende gegevens of documenten aan de aanvraag toe te voegen (artikel 19 van het decreet).

Vanaf het ogenblik dat de ontbrekende stukken worden overgemaakt, heeft de bevoegde overheid opnieuw een termijn van 30 dagen voor het volledigheidsnazicht (artikel 21 van het decreet).

Let op, dit geldt enkel als de bevoegde overheid ontbrekende gegevens opvraagt. Als de aanvrager op eigen initiatief documenten toevoegt zonder dat de bevoegde overheid hierom vraagt, dan geldt de oorspronkelijke termijn van 30 dagen.