Oproep tot actie voor het klimaat: elk afzonderlijk én samen!

15 mei 2022
by Sylvie Baert

Het klimaat, een topic waar we ook als milieuprofessionals niet omheen kunnen. Op 12 mei brachten het Departement Omgeving en VMx 170 milieuprofessionals samen in Brussel voor een studiedag rond klimaat.

We geven graag de volgende take-aways mee uit de verschillende toelichtingen die die dag werden gebracht door Michiel Degraeve (VEKA), Guy Pollentier (BNP Paribas Fortis), Pieter-Jan De Marez en Niels Willo (Departement Omgeving), Yleni De Neve (AB-InBev) en Tomas Wyns (VUB).

  • In navolging van het Europese en internationale klimaatbeleid moeten er heel stevige doelstellingen gehaald worden. Daarom zullen inspanningen binnen elk segment van de maatschappij nodig zijn: door ons allemaal als burgers, door bedrijven en vanuit de overheid zelf. Iedereen zal een steentje moeten bijdragen om er te geraken.
  • In een dood milieu is geen leven mogelijk, en dus ook geen business. Om onze toekomst veilig te stellen moeten we dringend op transformatieve wijze ageren, dit door systeemdenken toe te passen, samen te werken en te investeren in duurzame innovatie. Samenwerking tussen milieuexperten, ondernemers, overheden en financiers is essentieel en een dubbele actie is hoogdringend:
    • Een zero beleid implementeren door onze negatieve impact snel af te bouwen: no carbon, no pollution and no waste
    • ‘Shared value’ creëren door de vraag te stellen welke meerwaarde we kunnen realiseren  voor  milieu en planeet , en hoe kan dit meerwaarde betekenen voor ons welzijn en welvaart . Dit door land, zee en atmosfeer te regenereren.
  • Het eindpunt is duidelijk: klimaatneutraliteit tegen 2050. Het is nu aan iedere organisatie om een weg ernaartoe uit te stippelen, en om dat best nu al te doen. Aankomende kaders en wetgeving voor zijn levert (op lange termijn) enkel voordelen op. Er zijn managementsystemen en labels die jou hierbij kunnen ondersteunen.
  • De weg naar klimaatneutraliteit is geen evidentie. Maar eens ingezet is er geen weg terug. Alle hulp in elke vorm is meer dan welkom! Vb. subsidie voor energiereductieprojecten, kennisdeling en samenwerking rond decarbonisatie, …
  • Klimaatneutraliteit bereiken voor de Vlaamse industrie tegen 2050 vormt één van de grootste uitdagingen ooit . Enkel als beleid/overheid en bedrijven tijdig werk maken van een transitiekader en goede randvoorwaarden heeft Vlaanderen een kans om hierin te slagen.

 

Tijd. Voor. Actie. Samen.