Over Opleiding bluswateropvang

Opleiding bluswateropvang

VMx organiseert samen met Campus Vesta op 17 oktober een studiedag rond bluswateropvang. 

Bluswateropvang is zoals de naam doet vermoeden de opvang van bluswater dat met potentieel met gevaarlijke stoffen werd verontreinigd. Een bluswateropvang moet voorkomen dat met milieubelastende stoffen gecontamineerd bluswater in een waterloop, de bodem of de openbare riolering terecht komt. Volgens het VLAREM II moet elke ingedeelde inrichting beschikken over een bluswateropvang. 

Op deze studiedag worden voor de allereerste keer alle partijen rond dit onderwerp samengebracht. En dit op de inspirerende locatie van Campus Vesta. 

Het programma voor deze studiedag ziet er als volgt uit:

  • 09u00 – 09u30: Ontvangst
  • 09u30 – 09u45: Welkomstwoord (Koen Milis, algemeen directeur, Campus Vesta)
  • 09u45 – 10u00: Inleiding: De brandweer is geen studiebureau. Hoe dan advies geven bij de start van een omgevingsvergunningsaanvraag? (Majoor Jan Peelaerts, Brandweerzone Kempen)
  • 10u00 – 12u00: Van theoretische formules naar praktische modellen voor elk scenario met een voorstel voor het bepalen van de capaciteit van de bluswateropvang (Martial Deplanche, Arcadis)
  • 12u00 – 13u00: Broodjeslunch
  • 13u00 – 14u00: Verwachtingen van de overheid en aandachtspunten bij een inspectie: Vlarem II stelt dat een exploitant dient te voorzien in de opvang van verontreinigend bluswater. Het bepalen en het realiseren van deze opvang is afhankelijk van de activiteiten en de situatie van elk bedrijf. In de praktijk volgt de toezichthouder een aantal praktische richtlijnen voor de beoordeling van de bluswateropvang. De vereisten die aan de systemen voor bluswateropvang worden gesteld, worden toegelicht. (Christel Gernay, Afdeling Handhaving, Departement Omgeving, Vlaamse Overheid)
  • 14u00 – 15u00: Bluswateropvang in de praktijk: cases rond opslagplaatsen, het havenbedrijf, ... (Sergeant-majoor Jan De Block, Van Wellen Group en Brandweerzone Rand)
  • 15u00 – 15u30: Conclusies van de dag en vragenronde (Martial Delplanche, Arcadis)
  • 15u30 – 17u00: Netwerkmoment

Doelgroep: iedereen die met deze problematiek in aanraking komt: milieucoördinatoren, medewerkers milieudienst, preventie-adviseurs, ...

Milieucoördinatoren ontvangen na deelname een attest permanente vorming van 5 uur.  Voor de brandweer werd de erkenning voor 5 uur bijscholing preventie bij Civiele Veiligheid aangevraagd.

Er kan gebruik gemaakt worden van de KMO-portefeuille bij het volgen van deze opleiding. De bestelbon dient op naam te staan van 2Mpact nv: 

2Mpact nv

BE 0472 134 137

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Deze opleiding wordt georganiseerd door 2Mpact. Voor deze opleiding kan u gebruik maken van 30 tot 40% subsidie op de deelnameprijs in functie van uw specifieke bedrijfssituatie via de kmo-portefeuille. Op de online registratiemodule van de kmo-portefeuille geeft u de deelnameprijs in. De kmo-portefeuille wordt het best aangevraagd na ontvangst van de factuur. U vindt hier de algemene voorwaarden en privacy policy en meer informatie over de kmo-portefeuille terug.

Organisatie verzorgd door 2Mpact, erkend dienstverlener kmo-portefeuille DV.O207084