Windenergie en EU-natuurwetgeving hand in hand

16 december 2020
by Sylvie Baert

De Europese Commissie heeft op 18 november 2020 een herwerkte versie van de leidraad “Wind energy developments and EU nature legislation” gepubliceerd, die de versie uit 2011 vervangt. Het document is beschikbaar gesteld op deze webpagina. 

De leidraad biedt ondersteuning aan de lidstaten, ontwikkelaars, consultants en de windenergie industrie om nieuwe ontwikkelingen binnen de windenergiesector en de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn op elkaar af te stemmen. Het document weerspiegelt de laatste ontwikkelingen binnen het Europees beleid op vlak van hernieuwbare energie en de bescherming van natuur waarbij eveneens recente ontwikkelingen binnen de windenergiesector in rekening worden gebracht. Het verzamelt de best beschikbare kennis over de mogelijke impact van windenergie-gerelateerde activiteiten op biodiversiteit en biedt een overzicht van de mogelijkheden m.b.t. milderende maatregelen. Alle stadia van windenergie-ontwikkeling komen aan bod, zowel op land als op zee, waarbij stap per stap handvaten worden aangereikt om te garanderen dat de windenergie-ontwikkelingen overeenstemmen met het Europees omgevingsbeleid, meer specifiek met de Europese wetgeving rond natuur.

De herwerking van deze leidraad maakt deel uit van een groter geheel waarbij wordt getracht om nieuwe ontwikkelingen binnen hernieuwbare energie en de impact hiervan op Europees beschermde soorten en habitats, in het bijzonder de Natura 2000 gebieden, tot een minimum te beperken. Naar aanleiding hiervan worden een hele reeks rapporten gepubliceerd. De rapporten hebben betrekking op zonne-, geothermische-, oceaan- en bio-energie en omvat evenals een leidraad ter voorbereiding van de ‘wildlife sensitivity maps’. Voorgenoemde documenten kan je hier terugvinden.