Enkele zaken die ons opvallen in de beleidsnota van Zuhal Demir, de minister van omgeving

12 december 2019
by Sylvie Baert

Zo wordt de bevoegdheid voor het plaatsen van windmolens bij de lokale overheden gelegd. Benieuwd hoeveel windmolens er de komende legislatuur zullen bijkomen?!

Volgens het subsidiariteitsprincipe (wat door een lagere overheid kan gedaan worden, moet niet door een hogere overheid uitgevoerd worden) wordt ook de advisering herbekeken. Er wordt een geïntegreerd Vlaams advies ingevoerd om oplossingsgericht te werken en tegenstrijdige signalen te vermijden.

Tienduizenden deskundigen, technici, milieucoördinatoren, … beschikken over een VLAREL-erkenning. Dit erkenningeninstrument wordt geëvalueerd en herzien, alsook de rol van de overheid hierin.  

Milieueffectrapportage is een instrument om te komen tot een kwalitatieve besluitvorming van projecten, plannen en programma’s. De rol van de erkende MER-deskundigen en MER-coördinatoren worden herbekeken om de kwaliteit van de milieueffectrapportage te waarborgen. Ook de taken van Team MER wijzigen. Deze administratie wordt getransformeerd naar een Vlaams kenniscentrum MER. De richtlijnenboeken worden afgeschaft. Bovendien worden MER en de passende beoordeling geoptimaliseerd en vereenvoudigd.

Asbest blijft een belangrijk probleem in Vlaanderen. Daarom wordt verder gewerkt aan een actief asbestafbouwbeleid. Het doel is, gefaseerd naar prioriteit, een afbouw van risicovolle asbesthoudende materialen tegen respectievelijk 2034 (de meest risicovolle asbesttoepassingen) en 2040 (alle andere asbestproducten in slechte staat). Hiervoor zal een nieuwe erkenning in het leven geroepen worden, namelijk ‘gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie’. De eerste asbestattesten zullen eind 2021 afgeleverd worden. De regelgeving wordt hiervoor verder uitgewerkt (via aanpassing van het VLAREMA).

Er wordt verder ingezet op een toekomstbestendig omgevingshandhavingsbeleid waarin compliance promotion, zelfcontrole en zelfevaluatie een centrale rol spelen. Innoverende technieken zoals drones, satellieten en sensoren krijgen hierin een grotere rol toebedeeld.

Het instrument van Green deals wordt, waar mogelijk en waar nodig, verder ondersteund en uitgebouwd omwille van het mobiliserend en sensibiliserend effect en de samenwerking tussen de overheid, de bedrijven en het middenveld

Natuurgebaseerde oplossingen moeten deel uitmaken van de totaalaanpak i.h.k.v. een verstoord klimaat en veranderende samenleving. Zo stelt de beleidsnota dat meer en betere natuur ook nodig is voor de strijd tegen de klimaatverandering, het maatschappelijk welzijn, gezondheid, economie, voedselvoorziening, recreatie en veiligheid.

Dit zijn slechts enkele zaken die we uit de beleidsnota hebben opgelicht. Het is nu wachten op duidelijke budgetten en beslissingen die de bovenstaande en de andere doelen effectief kunnen verankeren.

Lees hier de volledige beleidsnota.